За нас

Здравейте приятели на хубавите гозби и ястия! Добре дошли на кулинарния сайт ReceptiOnline.BG. При нас ще намерите рецепти, присъстващи на масата на повечето български семейства. Ястия, които повечето български домакини готвят всекидневно

ReceptiOnline.BG няма претенции да бъде изчерпателен  източник на готварски рецепти, а има за цел единствено да бъде вашият помощник в кухнята!

И не забравяйте – Готвенето е забавно! При нас със сигурност ще откриете подходящата рецепта за всеки повод, независимо дали подготвяте празнична трапеза или обикновена семейна вечеря.

Ако имате въпроси или забележки към нас, или към някоя от рецептите представени в ReceptiOnline.BG, не се колебайте да се свържете с нас чрез контактната форма или в социалните мрежи.

https://www.facebook.com/ReceptiOnlineBG

https://plus.google.com/+ReceptionlineBg


Могат ли готварските рецепти да бъдат защитени от авторското право или чрез патенти?

Един обикновен пример за това е когато вземем една публикувана рецепта. Ако нейното изложение е чисто схематичто ( прибавете пипер, сол, печете на….) то авторско право нямаме. Това е така защото и други хора трябва да имат възможността да излагат по този начин рецептите си, тъй като начините за изразяването им не са много, а нямаме и художествено усилие от страна на автора.
Но ако се добави художествен елемент който да отличи тази обикновена схематичност на излагането на рецептите, авторското право се намесва.

Дали една обикновена рецепта може да изпълни изискването за новост? В повечето случай това е невъзможно.

Авторското право може да бъде приложимо в случая единствено ако представянето на рецептата е направено по оригинален и творчески начин. Авторското право защитатва и снимките придружаващи рецептите.