- сурови кестени (не диви)

Печени кестени
Печен костен
Сцепете кафявата обвивка на кестените и ги поставете в тенджера. Добавете сол и налейте вода, колкото да ги покрие. Дръжте ги на котлона, докато водата не заври и след това ги махнете. Поставете ги в тава на дъното на която има хартия за печене. Поставете ги в предварително загряна фурна на 250 градуса, и ги пеете около 25 мин. Извадете тавата и я покрийте с кърпа за около пет минути. След това кестените са готови за ядене.
Съхраняват се на стайна температура.
Варен костен
Сцепете кафявата обвивка на кестените и ги поставете в тенджера. Добавете сол и налейте вода (2 см над нивото необходимо за покриването им). Варете ги 30 мин или докато не омекнат. Времето за варене зависи от вида кестени и големината им. За предпочитане е да се консумират топли , но може и да се претоплят преди ядене.