Паста

  • Паста

Как да/не приговяме паста ИЛИ добре дошли в нашата модерна кухня!

  1. Най-важното и основно правило – използвайте брашно за паста!

С бяло брашно, пълнозърнесто, ръжено или друг вид обикновено брашно  тесто за паста няма да се получи. Типичното италианско брашно е едрозърнесто, наподобява по-ситен грис и го наричат Дурум Семолина (Durum Semolina). В някой рецепти се смесват 50% бяло брашно и 50% семолина брашно, но ние препоръчваме семолина. Тестото става меко, еластично и не се слепва.

Има магазини, които доставят такова брашно, така че няма да ви е трудно да го намерите.

 

  1. Използвайте машинка за паста – можете да използвате и точилка, но в този случай пастата може да стане по-дебела или по-тънка при различните разточвания, тъй като не можете да контролирате дебелината. Ако направите няколко кори една след друга, има вероятност те да не са еднакви и самите талиатели или равиоли да са с различна дебелина. На пазара има много и различни уреди, но нашата препоръка е да вземемте такава, с която ще можете бързо и лесно в домашни условия да имате току-що приготвена паста и да е подходяща е за приготвянето на няколко вида тестени изделия: талиони, талятели, лазаня, лазаня рики, спагети и равиоли. Да притежава стабилна основа, която не позволява уредът да се плъзга и е лесна за употреба. Това ще се отрази на вкуса.

 

Предлагаме Ви две от топ машините в немските кухни :

 

https://vip365.bg/bg/Mashina-za-pasta-s-3-pristavki-PASTA-PERFETTA-DE-LUXE.p2406  за три вида паста

и

другата , която е за приготвянето на 6 вида тестени изделия: талиони, талятели, лазаня, лазаня рики, спагети и равиоли.

https://vip365.bg/bg/Mashina-za-pasta-s-3-pristavki-PASTA-PERFETTA-DE-LUXE.p2406

 

Ако обаче сте изкусен майстор на баниците и сте свикнали с разточването на тънки кори, тогава няма да имате проблем. Опитайте с добрата помощница – точилката.

 

  1. Яйцата трябва да са темперирани, на стайна температура е най-добре. Извадете ги няколко часа извън хладилник. Използвайте среден размер яйца.

 

  1. След като омесите тестото, го увийте във фолио и го оставете да почива на стайна температура за 30 минути. Глутенът, който е в тестото ще се отпусне, самото тесто ще стане гъвкаво за работа и се разточва много лесо.

 

  1. Докато работите с тестото, останалата част го увийте във фолио, за да не пресъхва.

 

  1. Разточвайте тестото постепенно, от най-висока към ниска степен, поръсвайте с брашно след всяко разточване. Трябва да се получи гладко и еластично тесто, което не залепва.

 

  1. Варете пастата само при завряла вода. Така пастата няма да се слепва, и ще можете да засечете времето за варене. Не варете повече от 3-4 минути прясната паста, оставете я леко „al dente” или „да се лепи по зъбите” (да не е съвсем сварена).

 

  1. Варете пастата само в подсолена вода. Ароматът на подсолената пода наподобява тази на морската и вкусът е много по – приятен.

 

  1. Въглехидратите са полезни, така че не ги избягвайте съвсем и се наслаждавайте на пастата в умерени количества 🙂

 

Запомнете, че рецептата за приготвяне на равиоли, като тестото за тях, както и за всички разновиности паста е едно и също.

Previous Post