- 350-400 гр. кори за баница
- 5 яйца
- 400-500 гр. кисело мляко
- 1 ч.л. хлебна сода
- 80 мл. олио
- 300-400 гр сирене
- Газирана вода (по желание)
- прясно мляко (по желание)

Пухкава баница

Пухкава баница
Яйцата се разбиват в дълбока купа и към тях се добавя киселото мляко.
Получената смес се разбива добре. Добавят се хлебната сода и олио.
Може да добавите и малко прясно мляко и газирана вода.
Получената смес се разбърква и се добавя натрошеното на дребно сирене.
Приготвяне:
Тавата се намаазва с олио и започваме да подреждаме корите.
За да се получи намачкаността, всяка кора много внимателно се намачква, като внимавате да не я скъсате и така я разстилате в тавата. При нужда добавяте още една кора за д апокриете дъното на тавата.
След всеки слой поливате сприготвената смес. Отново се редят кори и се заливат със смес.
Поливайте внимателно по краищата за да избегнете сухия край до стените на тавата.
Загрваме фурната между 180 – 200 градуса и пускаме да печем на вентилатор.
В зависимост от фурната баницата с епече около 30 минути до придобиване на златист цвят.
Изваждате баницата, пръскате я с малко студена вода и я завивате с кърпа да се задуши за пет минути.
Приятен апетит!